Nästa generation tar över i Honorverse

Läst 2013 #31

David Weber: The Shadow of Saganami

Den utmärkta serieindelningen över David Webers Honorverse i LibraryThing placerar den här boken som nr 10.2 i serien. Mellan War of Honor och At All Cost i vad som får betraktas som huvudspåret; där Honor Harrington har huvudrollen. För läsaren blir det lätt lite rörigt i en sådan här både lång och ”bred” bokserie, där det nu även blivit så att vissa händelser återberättas på olika sätt och ur olika personers synvinkel i olika böcker.

Här handlar det i alla fall om en spin off. Harrington får vila, och dyker bara upp som föreläsare på krigsakademin Saganami Island i ett av  inledningskapitlen. Istället är det den tunga kryssaren HMS Hexapuma och dess besättning med veterankaptenen Aivars Terekhov i spetsen och de  unga kadetterna Helen Zilwicki, Paulo D’Arezzo, Ragnhild Pavletic och Aikawa Kagiyama på sin ”snotty cruise” som står i fokus.

Hexapuma och dess följeslagande fartyg i den lilla eskadern skickas till Talbott-klustret, där folkomröstningar hållits om förslaget att ansluta världarna till  Stjärnimperiet Manticore, som stjärnkungadömet nu kallar sig, efter att flera världar anslutit sig.

Tempot är som vanligt högt, med perspektivskifte i varje kapitel, och det är lite mer politik än rymdstrider i denna bok i serien. Som blir alltmer tydligt är det Manpower-koncernen och dess huvudplanet Mesa som är huvudfienden, och boken skildrar en del av dess metoder.

För att inte skriva alltför långt om en huvudsakligen välgjord underhållningsbok som väl fyller sin plats i en serie, konstaterar jag bara att detta är bra och välgjort. Särskilt om man gillar Hornblower, Audrey/Maturin och space opera.

Och nej, Honor Harrington saknas inte så mycket, även om Webers böcker blir lite bättre fokuserade med henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>