Gårdagens ungdomsbok i framtiden, igen

linuxuttagningenLäst 2013 #49

Maths Claesson: Linux – Uttagningen
Bonnier Carlsen 2013
ISBN: 978-91-638-7158-0

Liksom det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid, skrevs det bättre ungdomsböcker förr, åtminstone i science fiction-genren. Det är ganska lätt att hålla med Maths Claesson om den grundförutsättningen för den här boken. Även om ungdomsboken, eller YA (Young Adults), som det heter numera, har fått en renässans internationellt, är det ont om välskriven sf för en yngre publik på svenska.

Claesson längtar uppenbarligen tillbaka till en tid när stjärnögda ynglingar läste Robert A Heinleins Egen rymddräkt finnes och drömde sig ut i världsrymden. Så han har helt enkelt moderniserat konceptet och placerat sin hjälte Linux Svensson i en närliggande framtid där Stockholm är ganska lätt att känna igen, men där den globala uppvärmningen ökat flyktingströmmarna och rymdprogrammen kommit en bra bit på vägen.

Han gör det med den äran. Språket är lättflytande och handlingen förs framåt i rask takt. Spänningen skapas genom Linux egna tvivel på om han ska klara dels uttagningarna till att bli rymdambassadör och dels mattebetyget som krävs för att han ska kunna genomföra skolgången i Europeiska rymdskolan i Kristallstaden. Linux rymdnördighet och hans svårighet med matten skildras insiktsfullt, och hans kamrater får också en genomarbetad personteckning. Hans föräldrar däremot är ganska tvådimensionella och det hade varit roligt att få veta lite mer om hur han ser ut, till exempel.

När jag ändå är inne på kritik, som faktiskt bara är randanmärkningar på en utmärkt bok, saknar jag lite konsekvenstänk när det gäller till exempel den globala uppvärmningen. Klimatet har blivit varmare, polarisarna har smält, världshaven stigit  och ökat flyktingströmmarna, men vattenståndshöjningen verkar inte ha påverkat Stockholm. Uttagningarna till rymdambassadör hålls på Gröna Lund, som ju ligger ganska nära dagens nivå på Saltsjön. Dessutom dricks det kopiösa mängder coca cola, minst lika mycket som det skvalpas te och äts scones i Enid Blytons Fem-böcker, och det rimmar kanske inte riktigt med den ökade miljö- och hälsomedvetenhet som antyds i boken. Men, men, det är ju en ungdomsbok…

Ett plus också för det snygga omslaget, med en genomarbetad vy över det framtida Stockholm. En fortsättning lär det bli också. Lite för många lösa ändar kvar för att det inte ska bli det. Tills den kommer ska jag nog läsa om Egen rymddräkt finnes.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>