Förarbete och gästberättare

morethanhonorLäst 2014 #4

David Weber: More than Honor (Worlds of Honor #1)
Baen Books 1999
ISBN: 0-671-87857-3

Den första boken där den gode Weber låter andra författare vara med och skriva om Honorverse, det universum där stjärnkungadömet Manticore kämpar mot folkrepubliken Haven, the Solarian League, och framförallt den växande huvudfienden the Mesan Alignment. Här är det David Drake och S.M Sterling som får dela volym med Weber. Fast på bokens rygg är det den sistnämnde som tronar ensam.

Boken innehåller alltså tre noveller. Webers egna bidrag är A Beautiful Friendship, som berättar om hur en av Honors förmödrar, Stephanie Harrington, bildar det första mentala bandet med en trädkatt på planeten Sphinx. Något som förekommer mer vanligt i huvudserien om Honor Harrington och är en av de viktigare betydelsebärande delarna där. Här avslutas äventyret sedan trädkatterna räddat den unga hjältinnan från en hexapuma. Långt senare, 2011, ligger den berättelsen som inledning till en YA-roman med samma namn.

I David Drakes A Grand Tour får en manticoransk gentleman rycka ut och medelst pokerspel skaffa sig tillgång till ett ålderstiget krigsrymdskepp och med dess hjälp dra både solarianer och haveniter vid näsan. I S M Stirlings korta A Whiff of Grapeshot skildras det dramatiska skedet i Havens historia där amiral Esther McQueen räddar Rob S Pierres säkerhetskommitté kvar vid makten under det så kallade Levellersupproret.

Alla tre novellerna är habil underhållnings-sf utan att lyfta sig särskilt mycket över mängden. Boken avslutas med en kortfattad historik över Honorverse. Det är nog också ett tecken på att boken mest riktar sig till de redan frälsta. Jag måste nog erkänna att jag tillhör dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>