Ekonomi, spel och twist-end i fortsatt skurkjakt

CVIELäst 2013 #48

Jack Vance: The Face
i The Complete Jack Vance Vol. 1
Afton House Books 2010
ISBN: 978-0-9825953-0-5

Det gick 13 år innan den fjärde delen av Jack Vances Demon Prince-serie kom ut. Efter The Palace of Love 1965, dröjde det ända till 1978 innan  The Face tittade fram. Jag har ingen aning om varför det tog så lång tid, men kan konstatera att under perioden skrev och publicerade Vance en mängd av sina mest kända sf-böcker i serier som Alastor, Durdane och Planet of Adventures (Tschai). Förmodligen, eftersom det är så tydligt uttalat från början att det är just fem superskurkar som hjälten Kirth Gersen ska spåra upp och oskadliggöra, fanns det en tydlig plan från början att skriva fem böcker, och varför det dröjde så länge är i alla fall okänt för mig.

Som många med mig konstaterat var inte handling och struktur Jack Vances bästa grenar. Ibland är rent av handlingen bara en ursäkt för att måla upp de många fängslande och exotiska miljöer och samhällen vars skildring är kärnan i hans mästerskap. Ofta brydde han sig inte heller om att avsluta i alla fall romanerna på något vettigt sätt, utan de mer eller mindre kapades när han tappat intresset, eller uttömt möjligheterna att skildra exotiska samhällen. Två av undantagen är denna bok, och kanske ännu mer Marune: Alastor 933 som i ännu högre grad bygger på ett överraskande slut. Kanske inte helt överraskande för den uppmärksamme läsaren, men ändå.

Riktningen och uppbyggandet mot dessa slut ger i alla fall dessa två romaner större strukturell stadga än många andra av Vances. På vägen dit är The Face i ännu högre grad än The Killing Machine en ekonomisk thriller, där den aktuelle superskurken Lens Larque först snuvar den ständige hjälten Kirth Gersen på försäkringsersättning för ett rymdskepp, och sedan i sin tur blir av med aktiemajoriteten i det företag han använder för sina planer. Gersens gradvisa uppköp av aktierna i det till synes värdelösa bolaget bildar en underhållande grund för handlingen. Men där finns också spel och romantik.

Våldsamma spel och sporter finns i kärnan av många av Vances samhällen, och Hadaul, som är favoritsysselsättningen på Larques hemplanet Dar Sai, är en typisk sådan. Det är nog ett av Vances mer rimliga antaganden, att sporter av det slaget är centrala mänskliga aktiviteter. Det romantiska inslaget denna gång består av Gersens förhållande till två kvinnor. Humoristiskt och burleskt med Lully Inkelstaff och betydligt mer seriöst med Jerdian Chanseth, som han nästan seriöst överväger att binda sig vid. Naturligtvis spricker det den här gången också. Det finns ju en Demon Prince kvar att avrätta; Howard Alan Treesong. Men det blir ett fall för den sista boken i serien, The Book of  Dreams.

Hur som helst, även The Face håller för en omläsning.

Tagged with 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>